Marja Nijskens

Als er groen bloed zou bestaan, zou dat met gepassioneerde kracht door haar aderen stromen. Als een hart gevuld zou kunnen worden met natuurlijk schoon, dan was dat bij haar zondermeer het geval en als een huid zou kunnen bestaan uit een rijke diepgroene moslaag, dan zou Marja er volledig door omhuld zijn. Ze ademt natuur, ze leeft natuur, ze IS natuur.

Als klein meisje speelt Marja al veel liever buiten dan binnen; klimmen in de bloeiende kersenboom van de buren, urenlang op een tak zitten genieten van de heerlijke geur en het gezoem van de bijen of ijverig peddelen in een opblaasbootje op de beek om vervolgens verontwaardigd te reageren als het bedtijd blijkt te zijn; want hoezo? Het is nog warm? Het is nog licht? En de vogels fluiten nog als de beste? Waarom dan in hemelsnaam slapen? Er is nog zoveel te beleven!

Niet voor niets opent ze, dapper als ze is, op haar 20e een bloemenwinkel om vervolgens op haar 24e vol overgave te kiezen voor de meesteropleiding tot bloemsierkunstenaar. En met succes; de bloemstukken van ‘Nijskens’ zijn in de wijde omtrek bekend en worden in de ‘welgestelde’ kringen als kwalitatieve standaard beschouwd. En dat blijft niet onopgemerkt. In ’98 start ze bij één van ’s werelds beste bloemsierkunstenaars ‘Daniel Ost’ in St. Niklaas, onder andere om les te geven op zijn bloemenschool en mee te helpen bij grote bloemversieringen.

Ze geniet, maar naast het feit dat de werkdruk en onder andere het vele gif wat wordt gebruikt in de bloementeelt haar steeds meer gaan tegenstaan, is er in 2002 die serieuze val van haar paard die haar resoluut verplicht tot vertragen. Achteraf gezien waarschijnlijk de roep van een ziel die weer gehoord wil worden. En het is deze roep die haar, door middel van intensieve bewustwording en persoonlijke groei, weer terugleidt naar haar hart wat maakt dat ze in 2006 ‘Atelier Marja Nijskens’ opricht.

Het atelier biedt haar een speelveld om te creëren vanuit haar hart en haar liefde voor Moeder Aarde nog verder de vrije loop te laten. In de daaropvolgende jaren worden haar ‘Natuurlijk BeeldBouwwerk’ exposities op diverse locaties bereidwillig getoond. En niet alleen als beeldend kunstenaar leeft ze haar creaties, maar ook in haar rol als workshop-docente kan ze haar passies middels de natuurlijke en florale materialen rijkelijk delen met de wereld.

Ze is vervuld, maar haar geefgrage hart biedt meer ruimte wat maakt dat ze kiest voor een opleiding tot ‘Kunstzinnig Hulpverlener’ en kort daarop volgt een scholing ‘Tuintherapie’. Haar grote liefde voor de natuur in combinatie met de hulpverlening blijkt een schot in de roos. Eind 2013 start ze met belevingsactiviteiten voor demente ouderen waarbij alle zintuigen, door onder andere natuurlijke materialen uit haar eigen tuin, rijk worden geprikkeld; ze biedt een warm bad waarin deze ouderen even kunnen genieten van de zintuigelijke stimulans, even worden omarmd door de verzorgende warmte van Moeder Aarde en even teruggevoerd worden naar gekoesterde herinneringen van vroeger. En niet meer dan eens vraagt Marja zich verwondert af wie er meer geniet tijdens deze momenten; de bewoners of zijzelf.

De stap richting de hulpverlening voedt haar hart op een diep niveau wat haar doet besluiten haar kennis te verdiepen. Met haar Reiki achtergrond vindt ze in de therapeutenopleiding ´Schlusser Celzouten´ gecombineerd met de opleiding ´Bloesemtherapie´ een krachtige synergie als basis voor de behandelingen in haar praktijk waarbij tevens de magische studiereis in 2013 naar Alaska een immense impact heeft op haar zijn en werkwijze. En ook hier speelt ze met de natuur; de elementen die altijd in beweging zijn, de helende krachten die voor het oprapen liggen en de onafwendbare kringloop, oftewel in haar woorden; ‘De cirkel zonder begin of einde, steeds afsterven, transformeren en weer opbloeien.’

En niet alleen haalt ze deze natuur fervent naar binnen, ook de vrije natuur buiten maakt Marja veelvuldig decor van haar hartstochtelijkheid. Zo veroverde de zweethut in het voorjaar van 2000 op onontkomelijke wijze haar hart. ‘Het voelde als een thuiskomen; thuiskomen bij Moeder Aarde, thuiskomen bij mijzelf’. En deze uiterst vervullende landing zorgt ervoor dat, in de zomer van datzelfde jaar, Marja een officiële zweethuttraining ondergaat. Sindsdien is de zweethut onlosmakelijk verweven in haar leven.

Maar ook de zogenaamde stiltewandeling is een facet van haar diversiteit. Marja laat je buiten de voor jou bekende paden lopen, letterlijk en figuurlijk; ze voert je mee op ontdekkingstocht in de wereld binnen en buiten je, verzonken in jezelf maar tegelijkertijd alert en aanwezig. Momenten ervaren waarin je volledig aanwezig kunt zijn en contact maakt met die allesomvattende stilte binnenin. Dat is wat haar energie steevast teweegbrengt.
‘De aarde is voor mij Moeder Aarde, de moeder die er altijd is, die me steunt, voedt en draagt. Een plek waar ik tot rust kom, land en afdaal. Ik voel me verbonden met de Aarde en de tekst van opperhoofd Seattle * raakt voor mij de absolute kern: ‘Hoe kun je de lucht bezitten?’

Tekst : Lenneke Timmermans www.vrouwenplatform.com

* “Hoe kun je de lucht bezitten?” De rede van Seattle
Aktie Strohalm Uitgeverij Jan van Arkel