Zweethutceremonie
Intro
Een diepe verbinding ervaren met de natuur, anderen en jezelf. Snakken we daar allemaal niet naar? Ont-stressen, loslaten op een diep niveau en lekker samen een hele dag in de vrije natuur doorbrengen. Klinkt dat niet als een groot cadeau aan jezelf? Het oorspronkelijke doel van dit eeuwenoud Indiaans zweetritueel is het zuiveren van lichaam, geest en ziel. Een gelegenheid om stil te staan bij het natuurlijke ritme en naar binnen te keren; een moment om na te gaan welke vruchten je wilt plukken en wat je wilt loslaten. De ceremonie helpt je de weg naar binnen te vinden, helpt je in het donker jouw eigen wijsheid te ontdekken en laat je door middel van liederen en rituelen de verbinding met het grote geheel ervaren. De stilte tijdens de ceremonie helpt je los te komen van alledag. Het is een dag van samen voorbereiden, opbouwen, zweten, delen, zingen, mediteren, samen eten en samen afsluiten.
Oorsprong
Het zweethutritueel is, net als de Heilige Pijp (Chanupa), naar de Indianen gebracht door Witte Buffel Kalf Vrouw met als doel dat de man, net zoals een menstruerende vrouw, zichzelf kan reinigen en kan ontdoen van onzuiverheden. Alle volken die in harmonie met de natuur leefden, kenden in principe zo’n zuiveringsritueel. Oude stammen zijn ervan overtuigd dat wanneer men onzuiver een ceremonie betreedt, het potentieel van het resultaat aanzienlijk wordt verminderd. Niet voor niets is voorafgaand aan belangrijke ceremonieën, zoals bijvoorbeeld een huwelijk, een zweethutritueel noodzakelijk.
Achtergrond
In het ritueel staat de zweethut symbool voor de baarmoeder van Moeder Aarde en het Vuur voor Vader Zon. De stenen, het Stenen Volk, worden gezien als de dragers van de geschiedenis van de Aarde en geven via de stoom de oude lessen vrij. De uitdaging is om opnieuw met deze oude lessen in contact te komen en zo de wijsheid te ontvangen die ondersteunend is op jouw levenspad en bijdraagt aan de voortzetting van het leven op deze planeet.
Naast het opnieuw verbinden met deze wijsheid, is reiniging een belangrijk aspect van het ritueel. De donkere hut, de Baarmoeder van Moeder Aarde, verschaft een warme en veilige bodem om dingen los te laten die zogezegd ‘roest’ hebben gecreëerd zoals wrok, haat, afgunst, jaloezie, schuld of andere negatieve emoties. De liederen en gebeden vullen de geest terwijl zuivering plaatsvindt.
Ritueel
De zweethut is een koepelvormige constructie van wilgentakken die we voorafgaand aan het ritueel gezamenlijk bedekken met dekens. Om een maximaal potentieel uit de ceremonie te halen, worden we vooraf gereinigd met de rook van Salie. Door de lage deur van de zweethut, worden we verplicht op onze knieën naar binnen te gaan wat ons herinnerd aan onze nederigheid en ons doet beseffen dat we niet meer of minder zijn dan andere levensvormen. Als we vervolgens binnenkomen zeggen we “O Mitakuye Oyasin”, oftewel “Aan Al Mijn Verwanten” waarmee we uitdrukken dat wij, zonder onderscheid, allen één zijn.
De vuurkuil, waar we op onze handdoek omheen zitten, wordt door de vuurvrouw of vuurman met roodgloeiende stenen gevuld. De stenen worden verwelkomd waarna de toegang tot de hut wordt gesloten en de donkerte haar intrede doet. De stenen worden besprenkeld met water en de stoom zorgt ervoor dat de temperatuur oploopt. Na een ronde wordt de deur ceremonieel geopend en reist de stoom naar boven waardoor onze gebeden worden thuisgebracht; thuisgebracht naar het grote geheel. Met het water, oftewel het bijeen gesijpelde zweet, voeden we Moeder Aarde.
Gedurende 4 rondes van ieder zo’n 30 minuten zingen we liederen, vragen we ondersteuning voor onszelf en onze verwanten, spreken we onze dankbaarheid uit en uiten we onze pijn, frustratie, angst of verdriet en vragen hiervoor heling. Tussen de rondes door ben je vrij om naar buiten te gaan om te drinken en af te koelen. Door de intensiteit van het ritueel ontstaat er een bijzonder krachtige verbinding zowel onderling als met je ware natuur; voorbij aan ego, gedachten en geprogrammeerde emoties naar een diepe laag van bewustzijn; de laag waarin heling mogelijk is en een diepe wijsheid ligt opgeslagen.
Over watergietster Marja
Het was het voorjaar van 2000 dat ik mijn eerste zweethutceremonie onderging en ik wist meteen dat het niet bij deze ene hut zou blijven. Een dag doorbrengen midden in de natuur, het samenzijn met anderen, mijn eigen natuur ontdekken; het was als een waar thuiskomen. Thuiskomen bij Moeder Aarde en thuiskomen bij mijzelf wat maakte dat ik in de zomer van datzelfde jaar, op mijn veertigste verjaardag, een zweethuttraining bij Lenaleen Waignein onderging. Er zouden vele hutten onder mijn hoede volgen; in Nederland, maar ook in België en Frankrijk (op Ecolonie in de Vogezen). Momenteel geef ik zweethutceremonies bij Saunacentrum Top Alivio in Horn en op het Eibernest in Liessel.
‘De stenen maken de VERBINDING tussen het Vuur, de mannelijke energie en de Zweethut, de Vrouwelijke energie. De verbinding maken tussen mannelijk en vrouwelijk en het herstellen van de balans, dat is waar het in mijn beleving op dit moment, in de ‘Nieuwe Tijd’, om draait. Ik geef dan ook Universele zweethutceremonies, geen strikt Lakota ceremonies. Ik leef hier en nu, ik ben geen Indiaan, maar voel me wel verwant met hun leringen. De zweethutceremonie is een fantastische manier om de balans tussen mannelijk en vrouwelijk in jezelf te herstellen, waardoor diezelfde verbinding zich tevens in de buitenwereld kan manifesteren.
Het eeuwige spel tussen het mannelijke en vrouwelijke, zowel binnen als buiten ons, is essentieel voor mij. Daarnaast vloeit de verbinding met de windrichtingen, elementen, de natuur, het wezenlijke zelf en met “Mitakuye Oyasin” oftewel “Al Onze Verwanten” als een soepele rode draad door mijn leven. Ik ervaar alles als één geheel, één universeel samen zijn; het is aards en spiritueel tegelijk.
Het blijft moeilijk met woorden te beschrijven wat een zweethutceremonie nu precies is. Het beste is om het gewoon zelf eens te ervaren. Ik ben in ieder geval ontzettend dankbaar en blij dat de zweethut op mijn pad is gekomen en neem jullie graag mee in dit prachtig mooie ritueel!
Wees Welkom!
Het bouwen van een nieuwe zweethut op het Eibernest, zondag 28 februari.
Fotografie Heline Righart- van der Pols, www.beeld-moment.nl
Natuurbeleving in de zorg
Intro
Hij houdt van me, hij houdt niet van me, hij houdt van me, hij houdt niet van me…. Kent u ze nog de meizoentjes die ons kordaat vertelden of onze heimelijke verlangens voor onze geliefde wederzijds waren? Of hoe de eerste sneeuwklokjes en de geur van de narcissen ons steevast de komst van de lente verklapten. Mooie herinneringen met de natuur in de hoofdrol en het is dan ook diezelfde natuur die ons weer onbevangen terug doet voeren naar die waardevolle momenten.
Wat is natuurbeleving?
Het beleven van onze prachtige natuur. Bestaat er iets mooiers dan dat? Ik vind van niet! Maar wellicht is het fysiek niet altijd mogelijk om zelf die natuur op te zoeken of zijn er bepaalde beperkingen waardoor het onmogelijk is soortgelijke herinneringen te scheppen? Daarom haal ik de natuur letterlijk naar binnen en wel bij Archipel de Ekelhof.
Want stel je eens voor; een tafel gevuld met de prachtigste materialen, rechtstreeks uit mijn tuin of de vrije natuur, maar net wat het betreffende seizoen ons aanreikt; bloembollen, vogelnestjes, verdorde bladeren, takken en zelfs lieveheersbeestjes op doortocht. De krans in het midden staat symbool voor de kringloop van de seizoenen, hoe de cirkel altijd weer doorgaat en dat er zelfs in de ogenschijnlijk dode natuur van de winter, tekenen zijn van nieuw leven. Wat dacht je van die altijd groenblijvende dennenboom of conifeer? Of de rode bes van bijvoorbeeld de hulst of rozenbottels welke symbool staat voor het nieuwe leven.
Het is een belevingsactiviteit voor demente ouderen waarbij alle zintuigen aan bod komen; luisteren naar toepasselijke verhalen of gedichten met de natuur in de hoofdrol, ruiken aan vers geplukte bloemen, gras en mos, voelen aan natuurlijke structuren en soms worden zelfs even onze smaakpapillen geprikkeld. Prikkelingen die ervoor zorgen dat fijne herinneringen omhoogkomen. Vertragingen waar vroeger wellicht de tijd niet voor werd genomen, maar nu alsnog zorgen voor grootse verwondering en plezier. We laten ons even omarmen door de voedende en geruststellende zorg van Moeder Natuur en golven mee op haar ritme.
Wat mag u verwachten?
Het kan een fijne ochtend of middag zijn vol gezelligheid waarbij we samen zingen over de bekende ‘tulpen uit Amsterdam’ en de geur van hyacinthen ons even terug voert naar de bollenvelden van vroeger. Maar het kan ook een ingetogen en rustgevende middag zijn vol verwondering en vertraging. Het is maar net wat er ontstaat.
Tijdens de koffiepauze speel ik op een cederhouten fluit en tot slot van de activiteit zingen we samen Jaya Devi Mata, een mantra voor Moeder Aarde, als dank voor al het moois wat we samen mochten beleven.
Fotografie Heline Righart- van der Pols, www.beeld-moment.nl
Individuele natuurbeleving
Het is ook mogelijk om een afspraak te maken om samen, met of zonder rolstoel, op pad te gaan en buiten te genieten van al het moois dat er te vinden.
Buiten beleef je de seizoenen en de elementen nog meer; de wind die door je haren blaast, de zon die je gezicht verwarmd, het water van de Dommel, soms kalm soms bruisend, soms hoog soms laag. Regendruppels die kringen maken op het water en waarin de ganzen, de eenden en de waterhoentjes hun dagen vullen met speels gespetter en gedompel. Alles wat er groeit en bloeit op de Aarde en we hoeven het alleen maar te zien; de sneeuwklokjes langs de oude kloostermuur en wat dacht je van de groene waas over de bomen welke gedurende de maanden van lichtgroen naar donkergroen verkleurt om zich vervolgens te hullen in de alle mogelijke herfstkleuren om uiteindelijk als een prachtig tapijt de aarde te bedekken. Samen zitten op een bankje in de Lentezon, kijkend naar moeder eend met haar 12 kuikens en samen een “klankgesprek” voeren. Bloemetjes plukken om die vervolgens, ter herinnering, op de kamer in een schriftje te plakken. En je kunt je voorstellen dat er zo nog oneindig veel andere dingen te ontdekken zijn.
Fysiek niet mogelijk?
En is het voor u, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk om erop uit te gaan? Dan bestaat er tevens de mogelijkheid de natuur letterlijk naar uw bed of kamer te brengen. Met behulp van materialen rechtstreeks uit de natuur dompelen we ons samen onder en dalen we af in de overvloed die Moeder Natuur ons dagelijks belangeloos aanreikt.
Gaat u mee?
Stiltewandeling
Je maakt het vast weleens mee. Samen met je wandelmaatje trek je erop uit voor die prachtige boswandeling, maar voordat je het weet ben je op de plaats van bestemming en besef je je dat jullie voornamelijk druk zijn geweest met elkaar. Tegelijkertijd voel je wellicht de weerstand om er alleen op uit te trekken, maar is het juist die absolute stilte waar jij zo ontzettend van geniet. Even helemaal naar binnen keren, je onderdompelen in al het moois wat onze aarde ons belangeloos aanreikt. Die larixknoppen die op springen staan, de berk die haar bladeren verliest of die buizerd die rustig door de lucht zweeft. Momenten ervaren waarin je volledig aanwezig bent en contact maakt met die allesomvattende stilte binnenin. Maar ook als je eens buiten de voor jou bekende paden wilt lopen, letterlijk en figuurlijk; je laten meevoeren op ontdekkingstocht in de wereld binnen en buiten je, verzonken in jezelf maar tegelijkertijd alert en aanwezig.
Vergezeld door een intiem groepje, begeleid ik je een aantal kilometer door een bos- of heidegebied. Na een kort welkom neem ik je mee uit de gejaagde wereld en stappen we samen in het warme stilte-bad van onze weldadige natuur. Tijdens de diverse stops stemmen we ons, met behulp van onder andere de elementen, af op onze innerlijke natuur; we laten ons dragen door moeder aarde, gebruiken de voortstuwende kracht van de wind om los te laten, warmen op bij het vuur van de zon en gebruiken het stromende water om onszelf in gedachten te zuiveren. Tijdens de wandeling ben je geheel vrij jouw eigen tempo te bepalen en rustmomentjes te nemen naar behoefte. Door meditaties, liederen en metaforen creëren we telkens opnieuw ruimte om ons te verbinden met ons natuurlijke ritme en ‘verplichten’ we onszelf een moment te nemen om écht even te kijken, een moment waar we alleen nog weleens geneigd zijn aan voorbij te gaan.
Na ongeveer 2 uur komt de wandeling ten einde. Er is ruimte om nog even wat na te kletsen, maar dat hoeft niet. Samen, maar toch bij jezelf voert deze wandeling je niet alleen door de prachtige omgeving buiten ons, maar laat je tevens een stukje van je eigen weelderige natuur verkennen.
De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door. Denk daarom aan geschikte kleding en eventueel een matje om op te zitten.
Natuurlijk BeeldBouwen
Als je om je heen kijkt zie, voel, hoor, ruik, proef je de natuur in al haar facetten. Ze nodigt uit om te creëren; om te ‘schilderen’, om te ‘beeldhouwen’ met de overvloed uit de schatkamer van Moeder Aarde.
Speels omgaan met de materialen, expressie geven aan hun schoonheid in alle facetten; hoe prachtig is het om schijnbaar ‘waardeloos’ materiaal uit de natuur nieuw leven te geven. In het bos, aan het strand, op de heide, bij het snoeiaval, in plantsoenen of gewoon op straat; al het moois ligt gewoon voor het oprapen en dat is ook precies hetgeen wat we gaan doen tijdens deze ochtend, middag of avond.
Samen gaan we op pad en ervaren we met onze zintuigen alle typische kenmerken van het seizoen. Takken, bloemen, kruiden, bessen, schors, hooi, we verzamelen hetgeen wat de natuur ons op dat moment belangeloos aanreikt. De zinnenprikkelende wandeling verdient een heilzame lunch waarna we aan de slag gaan. We binden, wikkelen, klemmen, bundelen, stapelen, plakken en rijgen onze gevonden weelde tot een persoonlijk natuursouvenir.
Een meditatie, levendig verhaal of innerlijke fantasiereis helpt je terug te komen bij het spelende kind in je of laat je opnieuw verbinden met jouw rijkelijk stromende bron van inspiratie. Je voelt het materiaal, laat het in je handen een vorm aannemen en al spelenderwijs ontstaat je ‘schikking’. Geen ‘moeten’ of regels, maar puur vanuit jouw hart een bijzonder en persoonlijk beeldbouwwerk laten ontstaan.
Alleen al het schrijven erover bezorgt me een tinteling van top tot teen. Voel jij het ook? Er ligt prachtig materiaal op je te wachten. Je bent meer dan welkom!
Details
Er zijn 2 mogelijkheden:
- Workshop Natuurlijk BeeldBouwen dagdeel
- Duur; dagdeel 2,5 a 3 uur (ochtend, middag, avond)
- Kosten: €55,-
- Inclusief materialen, koffie & thee met iets lekkers
- Workshop Natuurlijk BeeldBouwen volledige dag
- Duur: Van 10.00 tot 17.00
- Kosten: €125
- Inclusief stiltewandeling, lunch, materialen en koffie & thee met iets lekkers
Een workshop op maat is tevens mogelijk, stuur me even een berichtje voor de mogelijkheden.